Ελάτε στην παρέα μας !

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Αδελφότητα Γρανιτσιωτών : Δέκα προτάσεις στη διαβούλευση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για αξιοποίηση της λίμνης Κρεμαστών

Αναδημοσίευση από τη σελίδα Αγραφιώτικα Νέα 
Προτάσεις στη διαβούλευση για λίμνη Κρεμαστών 
1. Τελικές ενέργειες για τη Θέσπιση ανταποδοτικού “πράσινου” τέλους ύδατος από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. 
σύμφωνα με το Ν. 3468/2006 ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται 
Για το θέμα της θέσπισης των ανταποδοτικών, που ξεκίνησε από την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών συμφωνούν, 
-Η Επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Vestager, που σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Γραμματικάκη, ‘ήταν ξεκάθαρη απαντώντας ότι <<η επίμαχη επιβάρυνση αποτελεί ειδική εισφορά που αποδίδεται από παραγωγούς ενέργειας ανεξάρτητα από το μέγεθός τους>>. 
Για την θέσπιση ανταποδοτικού τέλους από τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού των Κρεμαστών, συνηγορούν επίσης το ΤΕΕ, η ΚΕΔΕ και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με έγγραφά τους προς τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών.. Απομένει η νομοθετική ρύθμιση και σε περίπτωση κωλυσιεργίας η προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Για το θέμα έχουν ενημερωθεί όλα τα πολιτικά κόμματα. 

2. Το βασικό πρόβλημα της λίμνης είναι η στάθμη των νερών. Όπως είναι φυσικό η στάθμη των νερών εξαρτάται από την ποσότητα που μπαίνει και από την ποσότητα που βγαίνει. 
Συνεπώς τα ελεγχόμενα φράγματα στον Αχελώο όπως αυτό της Μεσοχώρας μπορούν να καθορίσουν μερικώς την ποσότητα των νερών που θα εισρέουν στη λίμνη. 
Από την άλλη η ΔΕΗ δεν πρέπει να συνεχίζει να κάνει υπεράντληση των νερών αγνοώντας τις μεγάλες διακυμάνσεις. Επίσης είναι γνωστό ότι το Πανεπιστήμιο Πατρας διαπιστώνει μεγάλες διαρροές νερού που αγγίζουν το 36% και συστήνει στη ΔΕΗ έργα για τον περιορισμό της που προφανώς λόγω κόστους δεν γίνονται. 

3. Ποιότητα νερών 
Για την ποιότητα των νερών της λίμνης που μπορέσει να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα απαιτείται έρευνα και διαπίστευση από σχετικό φορέα Διεθνούς κύρους. 
Οι ενδεχόμενες μολύνσεις των ποταμών που καταλήγουν στη λίμνη, εφόσον υπάρχουν πρέπει να περιοριστούν για να εξασφαλιστεί η ποιότητα των νερών. 
Η καθαρότερη λίμνη της Ευρώπης δεν αρκεί να το λέμε, πρέπει να είναι διαπιστευμένο, γιατί αυτό θα είναι και το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα. 

4.Η συγκρότηση ενιαίου φορέα 
Η συγκρότηση ενιαίου φορές διαχείρισης της λίμνης και των πολλών ποταμιών είναι αναγκαία, γιατί και τα ποτάμια μας είναι ένας πλούτος που ακόμα παραμένει αναξιοποίητος. Μοναδική όαση κινητικότητας για την αξιοποίηση των ποταμιών, είναι η προσπάθεια ανάδειξης της κοιλάδας κοιλάδα του Αχελώου που τον τελευταίο χρόνο το σύνολο των ΜΜΕ ασχολείται επισταμένα. 

5.Πολιτιστική εκδήλωση με επίκεντρο τη λίμνη 
Με επίκεντρο τη λίμνη και ίσως κάποιο νησάκι της λίμνης, ανάπτυξη πολιτιστικής δραστηριότητας πανελλαδικής ή και πανευρωπαϊκής εμβέλειας και προβολής που θα αναδείξει και θα προβάλλει την λίμνη και την περιοχή. (όπως πχ στις Πρεσπες κλπ). 

6.Επίστρωση πλαζ 
Στις όχθες που θα επιλεγούν για να γίνουν πλάζ για τους λουόμενους και αφού υπάρχει το μεγάλο ανεβοκατέβασμα, θα πρέπει να εξετασθεί το στρώσιμό τους με χαλίκι που θα διευκολύνει τους λουόμενους και θα βελτιώσει την σημερινή καλοκαιρινή εικόνα. 
7. Διοργάνωση αγώνα δρόμου με επίκεντρο τη λίμνη 
Να καθιερωθούν αθλητικοί αγώνες δρόμου γύρω από τη λίμνη, όπως γίνεται στον Ολυμπο, στην Ελασσόνα, στο Μέτσοβο κλπ. 
Πολλά ιδρύματα όπως πχ το Ιδρυμα Νιάρχου χρηματοδοτούν τέτοιες προσπάθειες. Εφόσον επιτραπεί και κωπηλατικοί αγώνες μπορούν να γίνουν στη λίμνη. 

8.Ανάπτυξη ιχθυοκαλλιέργειας 
Εφόσον αποδειχθεί η καταλληλότητα των νερών και πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρήσεις και στον τομέα αυτό. Είναι φυσικό ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον εφόσον υπάρξει και κέρδος. 

9.Η προσβασιμότητα στη λίμνη 
Η προσβασιμότητα στη λίμνη πρέπει να διευκολυνθεί με δρόμους για να μπορεί να φθάσει ο επισκέπτης. Πρέπει, να εξεταστεί και η κατασκευή κάθετων δρόμων σε επιλεγμένα σημεία. 

10. Μοναστήρι Τατάρνας 
Σε συνεργασία με τους θρησκευτικούς φορείς να καθοριστούν οι δράσεις και οι παρεμβάσεις που θα αναδείξουν το μοναστήρι και την περιοχή. 

Σημαντική η πρωτοβουλιά της διαβούλευσης, εφόσον βέβαια υπάρξουν αποτελέσματα. 
Για το Σύλλογό μας δεν υπάρχει δεν γίνεται. Με δουλειά και απλή λογική όλα γίνονται. 
Αλέξης Καρδαμπίκης 
Πρόεδρος Αδελφότητας Γρανιτσιωτών

φωτογραφία :κ.  Ευάγγελος Παλιούρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: