Ελάτε στην παρέα μας !

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ : Παρουσία Σκουρλέτη οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην Παλαιά Βίνιανη

Το Σάββατο 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 73 χρόνια από την ίδρυση της ΠΕΕΑ (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης) στην Παλαιά Βίνιανη. 

 Η λαμπρή τελετή έγινε παρουσία του Εκπρόσωπου της Κυβέρνησης - Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, του Δημάρχου Αγράφων κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη, του Αντιπεριεφερειάρχη Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιό, του Δημάρχου Καρπενησίου κ. Νικολάου Σουλιώτη, Αντιδημάρχων, αιρετών της Ευρυτανίας, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων, του Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας κ. Ιωάννη Νικοπολίδη, εκπροσώπων Συλλόγων, φορέων και πλήθους κόσμου. 

 Η τελετή απόδοσης φόρου τιμής στην «Κυβέρνηση του Βουνού» στην πρώτη ελεύθερη πρωτεύουσα της Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Βίνιανης, άρχισε με την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων από τους επισήμους και στη συνέχεια ο χαιρετισμός – καλωσόρισμα του Δημάρχου Αγράφων. 
Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά 
«Σας καλωσορίζω εδώ στον ιστορικό αυτό τόπο για να τιμήσουμε την 73η επέτειο της ίδρυσης και λειτουργίας της πολιτικής επιτροπής εθνικής απελευθέρωσης της Κυβέρνησης του Βουνού, την Κυβέρνηση της τιμημένης Εθνικής Αντίστασης. Του μεγάλου ξεσηκωμού που υπήρξε ανάλογος του 1821. 
Η Βίνιανη αποτελεί την κορυφαία ιστορική έπαλξη. Κορυφαία έπαλξη της αντίστασης και των αγώνων του λαού μας. Είμαστε σήμερα εδώ, στα Βουνά των Αγράφων, για να αποδώσουμε με σεβασμό και τιμή τις δάφνες της ιστορίας στους περήφανους μαχητές, πολιτικούς, στρατιωτικούς, καπεταναίους και όλους τους ήρωες του ξεσηκωμού, που όμοιος του δεν υπάρχει στη διάρκεια του συμμαχικού αντιφασιστικού αγώνα.» 

 Ο κ. Μπαμπαλής, επίσης τόνισε τη σημασία για συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, που ήδη έχει ξεκινήσει, προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση των συνθηκών και η ανάδειξη του Μουσείου της Βίνιανης, του «σχολείου» των Ελλήνων, όπως το χαρακτήρισε. 

 Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρπενησίου, Αρχιερατικό Επίτροπο Αγραίων π. Ευάγγελο Φεγγούλη, από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη και από τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Σουλιώτη. 

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της Εθνικής Αντίστασης στη Βίνιανη, αποτίνοντας φόρο τιμής στον Αντιστασιακό Αγώνα της «Κυβέρνησης του Βουνού» αλλά και του απελευθερωτικού αγώνα στην Ευρυτανία γενικότερα. 
 Ο κ. Σκουρλέτης αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκεται στο Δήμο Αγράφων ευχαριστώντας τον Δήμαρχο κ. Μπαμπαλή για την πρόσκληση, άδραξε την ευκαιρία και γνωστοποίησε δημοσίως την έκβαση του ζητήματος στέγασης όλων των Υπηρεσιών του Δήμου Αγράφων στην έδρα του Δήμου, καθώς αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών για την οριστική μεταβίβαση του Ειρηνοδικείου Κερασοχωρίου στο Δήμο Αγράφων. Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης, αναφέρθηκε στη συνεργασία της Βουλής των Ελλήνων με το Δήμο Αγράφων για την ανάδειξη του ιστορικού σχολείου – μουσείου της Βίνιανης, αλλά και στην έκτακτη επιχορήγηση που θα προχωρήσει το Υπουργείο Εσωτερικών στους ορεινούς Δήμους της χώρας, από την οποία για το Δήμο Αγράφων αντιστοιχεί το ποσό των 300.000,00 ευρώ περίπου. 

 Επίσης, τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Παντελής Χαλκιάς, ο επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καρπενησίου και πρώην Δήμαρχος Δομνίστας κ. Γιάννης Σταμάτης, ο κ. Ζιάκας Κων/νος εκπρόσωπος της Π.Υ. Ευρυτανίας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κορυσχάδων κ. Δήμας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δομνίστας κ. Καρέτσος, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Σταύρος Κουταλιανός, ο κ. Δημήτρης Δρακάκης, Πρόεδρος της Περιφερειακής Οργάνωσης Στερεάς Ελλάδας της ΝΔ και εκπρόσωπος του Προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας κ. Δημήτρης Μαντέκας, ο Πρόεδρος της ΔΤΟ ΝΔ κ. Γιώργος Ρήγας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Συμπαράστασης κ. Κώστας Καρβέλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: