Ελάτε στην παρέα μας !

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Γυναίκα και ανεργία στην Ευρυτανία…

Γράφει ο  κ. Αλέξης Καρδαμπίκης (alexis.kardabikis )
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανεργία και στα χωριά μας ζεί και βασιλεύει. Ιδιαίτερα στις γυναίκες που επέλεξαν να παραμείνουν και να κάνουν οικογένειες στα χωριά μας, το θέμα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. 
Δεν ξέρω πόσα γυναικεία μεροκάματα γίνονται κάθε χρόνο στην Ευρυτανία και ιδιαίτερα στην περιοχή που αναπτύσσεται μεταξύ του Μέγδοβα και του Αχελώου, αλλά νομίζω ότι είναι ελάχιστα μέχρι και καθόλου. 
Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, ότι η δραστηριότητα των γυναικών δεν μόνο οικονομικό θέμα, αλλά πρωτίστως κοινωνικό. Χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο και χωρίς να παραγνωρίζω τις δυσκολίες, κάνω την εξής πρόταση : 
- Οι Δήμοι και η Περιφέρεια, να αποφασίσουν την χρηματοδότηση των συλλόγων να την κάνουν μόνο και αποκλειστικά με τη διάθεση προϊόντων που θα παράγονται από συνεταιρισμούς γυναικών. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς πολλές επιχορηγήσεις συλλόγων διατίθενται για προϊόντα εισαγωγής όπως Ολλανδικά σουβλάκια, ποτά, εισαγόμενες κλαρινοαρπακτές κ.λ.π. Δεν είναι καθόλου ευκατραφόνητο το ποσό που διατίθεται σε συλλόγους και επαγγελματίες . 
- Να γίνουν 2 συνεργεία γυναικών παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων. 
Ένα πέρα από τον Αγραφιώτη ποταμό και ένα από τον Αγραφιώτη μέχρι το Μέγδοβα. 
- Σε πρώτη φάση τα δυο συνεργεία θα μπορούν να λειτουργούν μέσα από το συνεταιρισμό των γυναικών Καρπενησίου. Αργότερα και εφόσον συμφέρει μπορούν να αυτονομηθούν και να εντάξουν την χρηματοδότηση των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν στον αναπτυξιακό νόμο 
- Οι γυναίκες που θα ενταχθούν σε αυτές τις ομάδες θα έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και η παραγωγή των προιόντων θα γίνεται με συγκεκριμένες παραδοσιακές συνταγές και προδιαγραφές
 - Σε πρώτη φάση και μέχρι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, τα παραδοσιακά προϊόντα θα μπορούν να τα παράγουν στο σπίτι τους τηρώντας πάντα την Ευρυτανική παράδοση και τις προδιαγραφές που θα οριστούν.. 
Πίτες, τραχανάς, χυλοπίτες, γλυκά, λικέρ, συσκευασμένη ρίγανη, τσαι κλπ. - 
-Αυτό που χρειάζεται σε πρώτη φάση είναι η εξασφάλιση 2 μεγάλων ψυγειοκαταψυκτών για αποθήκευση των προϊόντων 
- Στις εκδηλώσεις που θα γίνονται οι ιδιες οι γυναίκες θα αναλαβαίνουν το σέρβις, καθώς και την πώληση των προϊόντων τους σε ειδικό χώρο και σιγά – σιγά τα προϊόντα πρέπει να μπούν και στα τοπικά καταστήματα και να συμμετέχουν για την πώληση και προβολή τους και σε εκδηλώσεις εκτός Ευρυτανίας. 
- Παράλληλα μέσω ιστοσελίδας θα μπορούν να στέλνουν τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο , όπως ήδη κάνουν σε γειτονικά μας μέρη. 
- Το όφελος θα είναι σημαντικό γιατί τα χρήματα που θα εισπραχθούν από τη δραστηριότητα των γυναικών, θα πέσουν πάλι στην τοπική αγορά και έτσι θα έχουμε πολλαπλό όφελος. 
-Εφόσον συμφωνήσουμε στο στόχο, μπορούμε να διεκδικήσουμε ποιοτική χρηματοδότηση και προνομιακές επιδοτήσεις που είναι διαθέσιμες για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. όπως το "HORIZON 2020" ("Ορίζοντας 2020") και το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 

Αλέξης Καρδαμπίκης 
Πρόεδρος Αδελφότητας Γρανιτσιωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: